Ptaki

Gatunki w centrum uwagi: Petrel olbrzymi

Zobacz także

Jeśli myślisz o przerażającym ptaku, co sobie wyobrażasz? Majestatyczny orzeł bielik? Może elegancki sokół wędrowny lub tajemnicza wielka szara sowa? A może ptak morski? Jeśli wyobrażasz sobie słodkiego i milutkiego małego Aukleta, pomyśl jeszcze raz! Nadszedł czas, aby poznać wielkiego złego wilka ptaków morskich – petrela olbrzymiego.

Istnieją dwa ptaki, które noszą nazwę „petrel olbrzymi”. Wbrew temu, co sugeruje ich nazwa, północny petrel olbrzymi i południowy petrel olbrzymi pokrywają się zasięgiem i mogą być trudne do odróżnienia. Oba te ptaki zamieszkują kontynent antarktyczny i wyspy subantarktyczne. Przypominają albatrosa zarówno pod względem wielkości, jak i kształtu, choć są bardziej krępe i mają nieco grubsze dzioby.

Powiązany artykuł: Hiszpańskie sępy płowe wypuszczone na Cyprze w celu ograniczenia spadku populacji

Ciekawostki na temat petrela olbrzymiego

Petrel olbrzymi ma dziką reputację, ale jest również pięknym ptakiem morskim o wielu fascynujących cechach. Sprawdźmy, co sprawia, że petrel olbrzymi jest wyjątkowy.

Sępy morskie: Rozpiętość skrzydeł petrela olbrzymiego wynosząca sześć stóp wystarcza, aby nadać im zastraszający wygląd, ale wygoogluj te ptaki, a to, co znajdziesz, będzie prawdopodobnie makabryczne. Internet jest pełen zdjęć petreli olbrzymich pokrytych krwią i wnętrznościami. Wygląda to przerażająco, ale te krwawe obrazy są zwykle spowodowane padlinożerstwem. Większość diety petreli olbrzymich składa się z żywych kałamarnic i innych bezkręgowców oraz zwłok większych zwierząt, takich jak foki i wieloryby.

Drapieżniki pingwinów: Być może największym powodem, dla którego petrele olbrzymie mają złą reputację, jest fakt, że często zjadają pingwiny. Chociaż większość ich diety stanowi padlinożerstwo i polowanie na bezkręgowce, głodny petrel z radością pożre młodego pingwina, a nawet dorosłego pingwina, jeśli uda mu się go złapać. Czasami nawet atakują duże gatunki pingwinów, takie jak pingwiny królewskie.

Romans na całe życie: Przy tak paskudnej reputacji może być trudno skojarzyć petrela olbrzymiego z romansem, ale podobnie jak ich podobne albatrosy, petrele olbrzymie tworzą silne więzi w parach. Powracają do tego samego miejsca gniazdowania rok po roku i mają tendencję do łączenia się w pary na całe życie.

Śmierdząca obrona: Jednym z przydomków petrela olbrzymiego jest „śmierdziel”. Można by pomyśleć, że jedzenie padliny wystarczy, aby zasłużyć na taki przydomek, ale petrel olbrzymi idzie o krok dalej. W przypadku zagrożenia ptaki te zwracają zawartość żołądka, odstraszając wszystko, co się do nich zbliża. To śmierdząca strategia, która odstrasza drapieżniki.

Różne kolory: Większość petreli olbrzymich ma brązowo-szary kolor, ale ograniczona liczba petreli olbrzymich południowych ma białe upierzenie z plamami szarości. Ta paleta kolorów nadaje im jeszcze większe podobieństwo do albatrosów. Około 15% południowych petreli olbrzymich jest białych.

Przyszłość petrela olbrzymiego

W przeszłości zarówno północne, jak i południowe petrele olbrzymie były klasyfikowane jako „prawie zagrożone”, a ich populacje miały stopniowo spadać. Wzrost populacji niektórych z ich ulubionych pokarmów, a także odpady z łodzi rybackich i ulepszone środki zapobiegające zaplątaniu się ptaków w liny rybackie przyczyniły się do odwrócenia tego spadku. W połowie XXI wieku oba gatunki petreli olbrzymich zostały zdegradowane do „najmniejszej troski”. Uważa się, że ich liczebność globalnie wzrasta.

Zobacz także

Popularny artykuł: Niezwykle rzadka skamielina ganneta znaleziona wzdłuż Chesapeake Bay

Powiązane artykuły
Ptaki

Badanie wskazuje, że lepsi śpiewacy mogą być również lepszymi myślicielami

Zobacz także …
Czytaj artykuł
Ptaki

Niezwykle rzadki ptak "pół samiec" i "pół samica" znaleziony w Kolumbii

Zobacz także …
Czytaj artykuł
Ptaki

Gatunki w centrum uwagi: Cietrzew górski

Zobacz także …
Czytaj artykuł
Newsletter
Bądź na bieżąco
Zapisz się na newsletter i otrzymuj nasze posty na skrzynkę mailową.