Ptaki

15 faktów o ptakach wschodnich, których nie znałeś (2023)

Zobacz także

Śpiewając melodyjną piosenkę i mając bogate niebieskie, białe i rdzawe upierzenie, wschodni Bluebird jest jednym z najpiękniejszych ptaków podwórkowych.

Mają skłonność do zajmowania domków dla ptaków i skrzynek lęgowych.

Są one uważane przez wielu ptasiarzy za ulubionych gości ich.

Oto kilka faktów dotyczących Bluebirdów Wschodnich.

1. Bluebirds are cavity nesters and love

nest boxes

Eastern bluebird (sialia sialis) nesting habits involve taking residence in tree cavities and they will use an artificial

nest box.

Lubią przytulne skrzynki o kwadratowej podstawie 4 cale i otworze wejściowym o średnicy 1 ¾ cala. Siedliska i dziuple gniazdowe zanikają od wielu lat, ale niewiarygodnego powrotu dokonały ptaki niebieskie.

Jest to możliwe dzięki tysiącom budek lęgowych dla ptaków niebieskich instalowanych w całym kraju. Bluebirds wschodnie są łatwo znaleźć na otwartych polach i skąpe obszary leśne, w tym wzdłuż krawędzi lasów i Ameryki Północnej. Łąki, ogrody, żywopłoty i parki są również dobre miejsca, aby znaleźć bluebirds. Bluebirds można znaleźć w całej Ameryce Północnej.

2. Bluebirds are omnivores but love mealworms

Eastern bluebird can be easily drawn in with a small dish filled with mealworms. Wolą jeść żywe mączniki niż suszone. Niebieskie ptaki mogą zauważyć gąsienice i owady w wysokiej trawie w niezwykłej odległości ponad 50 jardów. Bluebird wschodni jest wszystkożercą, ponieważ je rośliny i mięso.

Jego dieta składa się ze świerszczy, koników polnych i różnych chrząszczy w lecie i jagód, dzikich winogron i wiciokrzewu w okresie jesieni i zimy. Najczęstsze pokarmy oferowane do ptaków podwórkowych nie będą spożywane przez bluebirds, takich jak nasiona słonecznika, proso, i mieszane birdseed. Nie będą też łykać nektaru kolibrów.

3.

Samiec

wschodniego ptaka niebieskiego wyświetla w jego następnej dziupli, aby przyciągnąć samicę

Samiec ptaka niebieskiego przynosi swój materiał gniazdowy do dziupli drzewa, wchodzi i wychodzi, i macha skrzydłami, gdy grzęźnie nad nim. Podobnie jak w przypadku zalotów, samiec będzie śpiewał i trzepotał przed samicą, częściowo rozkładając skrzydła i ogon.

Samiec w minimalnym stopniu przyczynia się do budowy gniazda, ponieważ samica Eastern Bluebird buduje gniazdo i inkubuje jaja. Większość gniazd niebieskich ptaków można zobaczyć w naturalnych dziuplach w drzewach, w starej dziupli dzięcioła lub w karmniku. Budowa gniazda, które składa się z chwastów, gałązek i suchej trawy, trwa około 10 dni.

4. Eastern Bluebirds są bardzo społeczne

Stada 100 lub więcej bluebirds będzie gromadzić się w czasie, choć są one bardzo terytorialne, jak również. Bronią terytorium wokół ich gniazda w sezonie lęgowym, terytorium karmienia w zimie. Błękitniki wschodnie są częściowo wędrowne. Są one całoroczne mieszkańcy w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych, choć mogą iść tak daleko na północ, jak południowej Kanady w ich letnich populacji hodowlanych.

Podczas polowania, Bluebirds Wschodniej często latać z ich grzędy do ziemi, aby złapać owady. Bluebirds Wschodniej są gregarious ptaków, które żyją w stadach 100 ptaków poza sezonem lęgowym. Porozumiewają się za pomocą piosenek i języka ciała.

5. Niebieskie ptaki wschodnie mogą odwiedzać podwórka, jeśli oferowane jest jedzenie

Niebieskie ptaki (sialia sialis) nie często przychodzą do karmników, chyba że masz karmniki dla niebieskich ptaków, które dostarczają mealworms. Niebieskie ptaki są w dużej mierze owadożerne wiosną i latem. Ptakuebird zakres jedzenia składa się z gąsienic, karczowników, chrząszczy i innych owadów. Zimą bluebird ma mieszankę owoców i jagód.

Wschodnie Bluebirds zrobić wiele żerowania przez grzęzawisko nisko i trzepotanie do ziemi, aby złapać owady, często unosi się do odbioru elementów zamiast lądowania. Są one również znane do połowu owadów w powietrzu i może podjąć niektóre podczas zawisł wśród liści. W rzadkich przypadkach, bluebirds będzie również jeść małe płazy, takie jak żaby i jaszczurki.

6. Samce ptaków niebieskich śpiewają z zamkniętymi dziobami

Samce ptaków niebieskich nie otwierają szeroko dziobów podczas śpiewu, w przeciwieństwie do niektórych innych ptaków śpiewających, takich jak skowronek łąkowy. Samce mogą przestać śpiewać w okresie inkubacji. Samce Eastern Bluebirds używać różnych piosenek do godów i terytorialności. Samiec może śpiewać aż 1000 piosenek na godzinę, gdy próbuje przyciągnąć partnera.

Podczas gdy rozmowa z ptakami niebieskimi jest zazwyczaj przyjemna, niektóre paplanie, pstrykanie rachunku lub klikanie połączeń scoldingowych są czasami nazywane piosenką drapieżnika lub gniewu. Właściciele niebieskich ptaków mogą być w stanie odróżnić jedną piosenkę samca od drugiej. Śpiewając często w miękkich szeptach, ptaki niebieskie zapewniają przyjemne muzyczne serie łagodnych gwizdów.

7.

Piosenka

wschodniego ptaka niebieskiego jest jedną z jego najbardziej wyróżniających się cech

Piosenka

wschodniego ptaka niebieskiego jest dość niską, warczącą piosenką, która składa się z kilku fraz, z których każda zawiera od 1 do 3 krótkich nut. Ostrzejsze nuty gawędziarskie mogą być przeplatane gwizdami. Powszechne wezwania niebieskich ptaków wschodnich obejmują dźwięki takie jak słowa „naprawdę” lub „czystość”, gdy są powtarzane wielokrotnie.

Dźwięki te wyjdą brzmiące jak „chur lee” lub „chir wi”. Wezwania wschodnich ptaków niebieskich trwają mniej niż sekundę, przy czym wezwania samców trwają zazwyczaj dłużej niż wezwania samic. Kiedy zbliżają się do nich drapieżniki, samce wydają podobny do pieśni okrzyk ostrzegawczy. Samice zaczynają śpiewać, aby sprowadzić ochronnego samca z powrotem na terytorium.

8. North American Bluebird Society powstało, aby zachęcić do budowy budek lęgowych dla ptaków niebieskich

W 1978 roku dr Lawrence Zeleny założył North America Bluebird Society, aby promować zachowanie ptaków niebieskich poprzez zakładanie budek lęgowych (1). Zeleny poświęcił większość swojego życia na zapewnienie budek lęgowych i zarządzanie szlakami dla ptaków niebieskich. Poprzez wiele rozmów i artykułów pisemnych, promował ochronę ptaków niebieskich.

Bluebird wschodni został uznany za rzadki gatunek z powodu jego niskiej populacji wynikającej z ciężkich zim, które miały miejsce od 1976 do 1978 roku. W 1996 roku został zdjęty z tej listy. Według Ontario Breeding Bird Atlas, od 1968 do 2000 roku, populacja wschodnich bluebirdów wykazała roczny wzrost o 6,5%.

9.

Bluebird

jest oficjalnym ptakiem dwóch

stanów Missouri i Nowy Jork to dwa stany, które są reprezentowane przez wschodniego bluebird’a jako ich oficjalnego

ptaka.

30 marca 1927 roku, bluebird został wybrany na oficjalnego ptaka stanowego Missouri. Nowy Jork przyjął ptaka niebieskiego jako swojego ptaka państwowego w 1970 roku. Bluebird wygrał nieformalne referendum 13 kwietnia 1928 roku, przeprowadzone przez New York State Federation of Women’s Clubs.

31 stycznia 2020 roku, SUNY Empire State College, z siedzibą w Saratoga Springs, Nowy Jork, wybrał Eastern Bluebird, aby być oficjalną maskotką sportową uniwersytetu. Blue the Bluebird symbolizuje inteligencję i ciekawość, a także optymizm.

10. Najstarszy zarejestrowany Eastern Bluebird miał co najmniej 10 lat, 6 miesięcy

Eastern Bluebirds mają normalną długość życia od 6 do 10 lat. Mogą przetrwać 6 lat w środowisku naturalnym i do 10 lat w niewoli. Jednak większość śmiertelności występuje w pierwszym roku życia, co sprawia, że średnia długość życia jest znacznie krótsza niż to.

Najprawdopodobniej 70% wszystkich bluebirds umiera przed upływem 1 roku. Najstarszy znany dziki osobnik żył 10 lat i 6 miesięcy (3). Został oznakowany w Nowym Jorku w maju 1989 roku i został znaleziony martwy w Południowej Karolinie w listopadzie 1999 roku. Rodziny bluebirds łączą się w stada aż do sezonu jesiennego, kiedy to łączą się z innymi stadami rodzinnymi.

11. Bluebird wschodni składa dwie partie w sezonie

Samice bluebirds składają od 2 do 8 jasnoniebieskich lub białawych jaj, które wykluwają się po 12-16 dniach. Jaja złożone przez tę samą samicę Eastern Bluebird mają ten sam kolor, a więc jaja w tym samym gnieździe o różnych kolorach wskazują na te z innej samicy.

Baby bluebirds są bezradne po urodzeniu i będą potrzebowały rodzicielskiego przewodnictwa. Oboje rodzice zapewniają żywność, głównie owady, dla swoich piskląt, gdy są one w gnieździe. Pisklęta pozostają w gnieździe do wieku 15 do 20 dni. Podczas karmienia piskląt oboje rodzice przenoszą worki z odchodami, aby utrzymać czystość w miejscu gniazdowania.

12.

Niebieskie ptaki są bardzo

terytorialne

Niebieskie ptaki wschodnie są również bardzo terytorialne, ponieważ w okresie godowym zajmują i bronią terytorium o powierzchni 1,1 ha. Zimą bronią terytorium o powierzchni 120,8 hektarów.

Czy ptaki niebieskie migrują? Kiedy zimą zaczyna brakować pożywienia, północne populacje migrują na południe. Preferowane siedliska brzęczki składają się z otwartych obszarów z rozproszonymi drzewami w pobliżu, na których można grzędować.

Gdzie ptaki niebieskie śpią w nocy? Miejsca, w których śpią to pastwiska, sady, parki i łąki. Błękitniki wschodnie budują gniazda w dziuplach drzew, aby chronić swoje młode, w zachowaniu podobnym do dzięciołów. Błękitki czasami budują swoje gniazda w opuszczonych dziuplach drzew przez dzięcioły.

13. Istnieją trzy gatunki bluebirdów i osiem podgatunków

W rodzinie bluebirdów występują 3 główne gatunki, którymi są Eastern Bluebird sialia sialis, Mountain Bluebird (Siala currucoides) i Western Bluebird (Siala mexicana).

Istnieje również 8 uznanych podgatunków Bluebird wschodniego: the eastern bluebird sialia sialis, bermudensis, caribaea, episcopus (Tamaulipas Bluebird), fulva (Azure Bluebird), grata (Florida Bluebird), guatamalae (południowy Meksyk), meridionalis (Salwador, centralny i zachodni Honduras oraz północno-środkowa Nikaragua), i nidificans (Veracruz, Meksyk) (4).

Kod alfa dla błękitnika wschodniego to EABL. Istnieje możliwość, że modraszki wschodnie mogą krzyżować się z modraszkami górskimi w miejscach, gdzie ich zasięgi pokrywają się, przede wszystkim w Północnej i Południowej Dakocie.

14.

Niebieskie ptaki

są symbolami wiosny, szczęścia, miłości i nadziei

Niebieskie ptaki

są uważane za wyraźne wskaźniki nadejścia sezonu wiosennego. Ponieważ ptaki niebieskie mogą produkować od 2 do 4 lęgów w cieplejszych miesiącach, są one związane z wiosną i odnową. Występują w wielu popularnych piosenkach, takich jak „Somewhere Over the Rainbow”, „I’m Always Chasing Rainbows” i „The White Cliffs of Dover”.

W swojej książce zatytułowanej „The Bluebird: Jak możesz pomóc w jego walce o przetrwanie”, dr Zeleny składa przekonujące świadectwo, dlaczego nazywa ptaki niebieskie symbolem miłości, nadziei i szczęścia. Martwy ptak niebieski jest symbolem rozczarowania, utraty niewinności i przekształcających skutków wieku.

15. Ptaki niebieskie są na ogół monogamiczne

Bycie monogamicznym oznacza, że ptaki niebieskie tworzą podstawową jednostkę społeczną na terytorium lęgowym. Jedno z badań nad ptakami z gatunku Eastern Bluebirds (sialia sialis) w Georgii i Karolinie Południowej wykazało, że w 95% przypadków w gniazdach występuje jeden samiec i jedna samica (5). Pary pozostają razem przez cały sezon lęgowy i mogą rozmnażać się przez więcej niż jeden sezon.

Niektóre ptaki mogą jednak zmieniać partnerów w trakcie sezonu lęgowego, aby wychować drugi lęg. Pary są bardziej skłonne do trzymania się razem, jeśli poprzednie gniazdo było udane. Jedno z badań wykazało, że 70-85% udanych par ponownie zagnieździło się z tym samym partnerem w tym samym sezonie, w porównaniu do 30-50% nieudanych par.

Zobacz także

Czytaj dalej: Bluebird vs. Blue Jay: Piosenki, siedliska i identyfikacja

Powiązane artykuły
Ptaki

Jak znaleźć swoje zwierzę duchowe

Zobacz także …
Czytaj artykuł
Ptaki

Symbolika i znaczenie przepiórki (+ zwierzę duchowe i totem)

Zobacz także …
Czytaj artykuł
Ptaki

Symbolika i znaczenie wydry (+ zwierzę duchowe, totem i znaki)

Zobacz także …
Czytaj artykuł
Newsletter
Bądź na bieżąco
Zapisz się na newsletter i otrzymuj nasze posty na skrzynkę mailową.