Kwiaty

Jak krystalizować jadalne kwiaty, aby uzyskać piękne dekoracje deserów?

Jak krystalizować jadalne kwiaty, aby zachować je do ciast i deserów przez cały rok. Skrystalizowane kwiaty to kwiaty pokryte mieszanką jajek i cukru, która wysusza je i zachowuje ich kształt, kolor i smak. Proces ten jest prosty i zademonstrowany w tym artykule na przykładzie kwiatów pierwiosnka, które są jednymi z najłatwiejszych do rozpoczęcia.

Popularne w czasach wiktoriańskich, jadalne kwiaty cieszą się ogromnym powrotem. Obecnie są one niemal powszechne jako dekoracje tortów weselnych, pięknych sałatek i fantazyjnych koktajli. Jeśli uprawiasz zioła i kwiaty w swoim ogrodzie, możesz nawet mieć kilka czekających na zerwanie i wykorzystanie. Nasturcje, szczypiorek, lawenda, róże i pierwiosnki są całkowicie jadalne. Zbieranie i używanie ich świeżo z ogrodu to wspaniały sposób na wykorzystanie ich w danej chwili, ale jak zachować kwiaty, aby móc je wykorzystać w dalszej części roku? W mojej książce „A Woman’s Garden” opisuję jeden ze sposobów – jadalne kostki lodu z kwiatów, ale są też inne. Jedną z zabawnych i pięknych metod jest krystalizacja, która pozwala zachować kwiaty w powłoce z cukru i białka jaja. Skrystalizowane kwiaty zachowują swój pierwotny kształt i są oszałamiającymi naturalnymi dekoracjami do ciast i deserów.

W tym artykule przedstawimy jedną z metod i pokażemy, jak krystalizować jadalne kwiaty, koncentrując się na pierwiosnkach. Są to wczesnowiosenne kwiaty, które uprawiamy jako rośliny rabatowe, ale pojawiają się również w żywopłotach i dzikich miejscach. Mam dziką wersję rosnącą na skraju mojego trawnika, ale także ładne różowe i białe pierwiosnki, które chcę wykorzystać do dekoracji tortów na specjalne okazje. Pozwól, że przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, ale jeśli potrzebujesz więcej wskazówek, na końcu karty z przepisem znajduje się film.

Zbieranie jadalnych kwiatów

Jadalne kwiaty mają różne smaki, od lekko pieprznego nagietka po ogórkowe kwiaty ogórecznika. Istnieją również kwiaty o łagodnym smaku, takie jak pierwiosnki, oraz kwiaty o smaku kwiatowym, takie jak lawenda i róże. Pierwszym krokiem do krystalizacji jadalnych kwiatów jest ich pozyskanie! Być może w twoim ogrodzie rosną już pierwiosnki lub inne jadalne kwiaty – poniżej znajduje się lista, z której możesz skorzystać, aby dowiedzieć się, które z nich nadają się do krystalizacji. Zbierając świeże kwiaty, staraj się zbierać je późnym rankiem, po wyschnięciu porannej rosy, ale zanim słońce zbytnio się nagrzeje. Wybieraj idealnie uformowane kwiaty i pąki kwiatowe, które nie zostały zanieczyszczone chemikaliami ogrodowymi (środkami chwastobójczymi) lub moczem zwierząt domowych. Po zerwaniu umieść je w koszu i przykryj ściereczką, aby chronić je do czasu ich wykorzystania.

Zrywaj jadalne kwiaty na krótko przed planowanym ich wykorzystaniem lub konserwowaniem

Jadalne kwiaty są delikatne, więc nie myjemy ich przed użyciem w żywności. Mycie może spowodować ich uszkodzenie i zniszczyć ich piękno. Po prostu wybierz kwiaty, które już wyglądają na czyste i rozważ pozostawienie ich rozłożonych na ściereczce w cieniu przez trzydzieści minut, zanim zaczniesz ich używać. Daje to czas drobnym owadom na ucieczkę. Następnie należy je schłodzić i spróbować wykorzystać lub zakonserwować tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Mam kilka pysznych przepisów na jadalne kwiaty, które można wykorzystać, w tym szampan z czarnego bzu i domową turecką rozkosz. Jesteś ciekawy, jak smakują? Poniżej znajduje się lista popularnych jadalnych kwiatów i ich smaków.

Lista popularnych jadalnych kwiatów

  • Arcydzięgiel – o smaku selera
  • Ogórecznik (StArflower) – o smaku ogórka
  • Burnet – o lekkim smaku ogórka
  • Calendula (nagietek doniczkowy) – lekko pieprzny
  • Carnation (Pink) – pikantny i podobny do anyżu
  • Chamomile – lekki smak jabłka.
  • Szczypiorek – smak cebuli
  • Gladioli – smak sałaty
  • Hollyhock – brak
  • określonego smaku Niecierpek – brak określonego smaku
  • Jaśmin – słodki i kwiatowy

Wszystkie te kwiaty, w tym te na roślinach, są jadalne.

  • Lawenda – pachnąca i kwiatowa
  • Liliowy – cytrynowy i kwiatowy (może być gorzki)
  • Nasturcja – pieprzna
  • Bratek – lekko słodki do cierpkiego
  • Pierwiosnek – lekko słodki lub bez smaku
  • Róża – słodka i aromatyczna. Używaj tylko kolorowych części płatków.
  • Fasola wielokwiatowa i pnąca – chrupiąca i przypominająca fasolę
  • Pachnące pelargonie – lekko cytrusowe
  • Lwia paszcza – bez smaku do gorzkiego
  • Kwiaty dyni i kabaczka – słodkie i soczyste
  • Słonecznik – może być lekko gorzki, ale dodaje dużo koloru
  • Fiołek – słodki i kwiatowy

Jak krystalizować kwiaty jadalne

Pierwiosnek jest jednym z pierwszych kwiatów kwitnących każdego roku – zwykle kilka tygodni przed innymi wiosennymi kwiatami. Oznacza to również, że jednego dnia mogą być w pełni kwitnienia i wyglądać oszałamiająco, a następnego mogą zostać zmiażdżone przez późnozimową/wczesnowiosenną pogodę. Dlatego warto zachować ich ulotne piękno w postaci skrystalizowanych jadalnych kwiatów. Poniższą metodę można zastosować do prawie każdego jadalnego kwiatu, który ma cienkie płatki, które można łatwo pomalować. W przypadku tych, które mają grubsze płatki lub gęste kwiaty, można zrywać pojedyncze płatki i krystalizować je zamiast tego. Działa to naprawdę dobrze w przypadku róż

Zachowaj delikatne jadalne kwiaty, krystalizując je w cukrze

Krystalizacja jadalnych kwiatów również nawiązuje do epoki wiktoriańskiej, a być może i później. Polega ona na pomalowaniu czystych, suchych kwiatów białkiem jajka i delikatnym obtoczeniu ich w cukrze. Następnie pozostawia się je do wyschnięcia i stwardnienia na kilka dni i przechowuje w szczelnym pojemniku, aż będą gotowe do użycia. Można również krystalizować lub kandyzować jadalne liście, a te widoczne na powyższym zdjęciu to liście mięty pieprzowej.

Bezpieczeństwo białek jaj i salmonelli

Tradycyjny proces krystalizacji obejmuje mycie białkiem jaja kurzego i powlekanie cukrem. Następnie pozostawia się kwiaty do wyschnięcia i używa bez gotowania. Otrzymałem jednak kilka pytań dotyczących ryzyka salmonelli i jest to poważne pytanie. Salmonella to rodzaj zatrucia pokarmowego, które powoduje dość nieprzyjemne skutki uboczne. Rzadko jest śmiertelna (mniej niż 1% szans), ale jeśli to możliwe, należy jej unikać.

Używając brudnych jajek, myj je bezpośrednio przed użyciem, a nie z wyprzedzeniem.

Aby uzyskać możliwie najbezpieczniejsze skrystalizowane kwiaty, użyj pasteryzowanych suszonych białek jaj zmieszanych z wodą. W przypadku prawdziwych jajek unikaj używania brudnych lub umytych przed dniem ich użycia. Nie oznacza to, że nie należy używać świeżych jajek, które mają na sobie trochę brudu. Po prostu umyj je tuż przed użyciem, aby były czyste tylko przez krótki czas. Zmniejsza to ryzyko zakażenia krzyżowego.

Dlaczego warto używać niemytych jaj?

Wyjaśnię to bardziej szczegółowo. Salmonella nigdy nie znajduje się wewnątrz jajka – dostaje się do surowego jajka w wyniku kontaktu z bakteriami na zewnętrznej części skorupki. Bakterie salmonelli mogą znajdować się w kurzych odchodach, dlatego rozbijanie i używanie brudnych jaj jest ryzykowne. Bakterie mogą rozprzestrzenić się na białko i żółtko po rozbiciu jajka. Jeśli jednak umyjesz jajka przed ich przechowywaniem, usuniesz naturalną powłokę ochronną skorupki, potencjalnie umożliwiając wszelkim pozostałym bakteriom przeniknięcie do skorupki w ciągu dni, a nawet tygodni przed ich użyciem. Jednym ze sposobów sprawdzenia, czy jajka są myte, czy nie, jest sposób ich przechowywania w supermarkecie. Jeśli nie są przechowywane w lodówce, nie zostały umyte. Jeśli są przechowywane w lodówce, prawdopodobnie zostały umyte.

Skrystalizowane pierwiosnki ułożone na lukrze do tortu jako naturalna dekoracja

Przygotowanie skrystalizowanych pierwiosnków

Jako jadalne kwiaty, pierwiosnki o łagodnym smaku są wspaniałe we wszystkim, od sałatek i ciast po koktajle. Łatwo jednak więdną i ulegają uszkodzeniom, dlatego też są ulubionymi kwiatami do konserwowania w cukrze. Po wysuszeniu stają się słodkim botanicznym dziełem sztuki o okresie przydatności do spożycia do sześciu miesięcy. W tym czasie kwiaty są twarde i słodkie, a znajdujące się w nich płatki są w pełni wysuszone. Myśl o skrystalizowanych kwiatach jak o kwiatach suszonych, a nie świeżych, ponieważ zarówno roztwór jajka, jak i cukier suszą i konserwują płatki przez wiele miesięcy.

Identyfikacja kwiatów pierwiosnka

Możesz krystalizować dzikie pierwiosnki i te w swoim ogrodzie, i są one łatwe do zidentyfikowania. Rośliny te są nisko rosnącymi bylinami z rozetą zielonych liści przypominających języczki. Kiedy zakwitają, na cienkich łodygach wyrastających ze środka tworzą się proste, otwarte kwiaty. W chłodniejszym klimacie rośliny te są bylinami zielnymi, które obumierają każdej jesieni. W regionach o łagodnych zimach pierwiosnki są bylinami półzimozielonymi i mogą kwitnąć nawet w chłodniejszych miesiącach.

Dzikie pierwiosnki prawie zawsze mają kremowo-żółte kwiaty.

Kolor kwiatów jest różny, ale waha się od kremowo-żółtego do żywej magenty, fioletu i czerwieni. Delikatniejszy żółty odcień to kolor rodzimych pierwiosnków (Primula veris) i pierwiosnków (Primula vulgaris), które wczesną wiosną pokrywają żywopłoty. Pierwiosnki o jaśniejszych odcieniach, które można zobaczyć jako rośliny rabatowe, również należą do rodzaju Primula. Znamy je jako polyanthus lub Primrose polyanthus(Primula polyantha) i podobnie jak prawdziwe pierwiosnki, są one również jadalne.

Wybór zakupionych jadalnych kwiatów, w tym nagietki, róże, pierwiosnki, bratki, różowe angielskie stokrotki i abutilon

Jeśli chodzi o jadalne kwiaty i rośliny rosnące w centrum ogrodniczym, należy uważać. Większość roślin rabatowych jest traktowana pestycydami, aby chronić je przed owadami, gdy są w sprzedaży. To sprawia, że nie można ich jeść! Unikaj tych roślin, jeśli szukasz jadalnych kwiatów. W przepisach na jadalne kwiaty używaj wyłącznie kwiatów uprawianych ekologicznie, w tym tych, które mogą rosnąć w Twoim ogrodzie. Kwiaty jadalne można również kupić w niektórych supermarketach i u wyspecjalizowanych dostawców internetowych.

Przepisy na jadalne kwiaty

Jak zrobić skrystalizowane pierwiosnki

Piękna zieleń

Zakonserwuj pierwiosnki i inne jadalne kwiaty w panierce z białka jajka i granulowanego cukru. Po zakończeniu, zakonserwowane kwiaty będą wyglądać, jakby zostały zamrożone przez późnowiosenne przymrozki. Użyj ich do dekoracji wiosennych ciast i deserów lub zachowaj je na specjalną okazję w późniejszym okresie letnim.

Czas przygotowania 30 minut

Cook Czas 1 godzina

Całkowity czas 1 godzina 30 minut minuty minuty

Kurs Deser

Kuchnia brytyjska

Porcje 24 kwiaty

Kalorie 9 kcal

  • Czysty pędzel

  • Papier odporny na tłuszcz

  • 24 kwiaty pierwiosnka (lub inne jadalne kwiaty (patrz lista dalej))
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1/4 szklanki granulowanego białego cukru (50 g)
  • Zbierz pierwiosnki tego samego dnia, a najlepiej w ciągu godziny od rozpoczęcia tego projektu. Poranek jest najlepszy, gdy kwiaty są jędrne i wypełnione rosą. Jeśli masz pewność, że kwiaty są czyste, nie musisz ich myć. Jeśli je opłuczesz, musisz pozwolić kwiatom całkowicie wyschnąć przed kontynuowaniem.

  • Przygotuj płyn do mycia jajek, lekko ubijając białko jednego jajka z łyżeczką zimnej wody.

  • Używając czystego pędzla, który nigdy nie miał kontaktu z potencjalnie toksycznymi substancjami (farba olejna itp.), pomaluj kwiatek roztworem jajka. Upewnij się, że pokryłeś całą powierzchnię, zarówno z przodu, jak i z tyłu.

  • Wsyp cukier do miski i po pokryciu kwiatu roztworem jajecznym, umieść kwiat w misce z cukrem. Delikatnie pokryj jak najwięcej powierzchni kwiatu, a następnie wyjmij go i połóż twarzą w dół na warstwie papieru do pieczenia. Pozostaw do wyschnięcia na 1-2 dni; pierwiosnki potrzebują około jednego dnia, aby wyschnąć i stwardnieć, ale może to potrwać dłużej.

  • Po całkowitym wyschnięciu można użyć skrystalizowanych pierwiosnków do dekoracji ciast, babeczek i deserów. Są również tak ładne, że idealnie nadają się na ręcznie robiony prezent.

  • Skrystalizowane pierwiosnki mogą przetrwać do sześciu miesięcy, jeśli są przechowywane w ciemnym, suchym miejscu. Pojemnik Tupperware wypełniony warstwą amortyzującą z bibuły to doskonały sposób na ich przechowywanie. Rozłóż je na papierze w jednej warstwie, aby kwiaty nie sklejały się ze sobą.

Porcja: 1 kwiatKalorie: 9kcal

Powiązane artykuły
Kwiaty

Wywiad z autorką: Brenna Estrada - Floret Flowers

Po raz pierwszy spotkałem Brennę Estradę zimą 2019 roku, kiedy przyszła pomóc w wysyłce…
Czytaj artykuł
Kwiaty

The Beautiful Pursuit - Floret Flowers

The Beautiful Pursuit to trzyczęściowy film dokumentalny stworzony przez Floret, aby podzielić…
Czytaj artykuł
Kwiaty

Eksperyment z dalią - kwiaty floretowe

Zacząłem zajmować się hybrydyzacją dalii w 2017 roku i od tego czasu wyhodowałem ponad 300…
Czytaj artykuł
Newsletter
Bądź na bieżąco
Zapisz się na newsletter i otrzymuj nasze posty na skrzynkę mailową.